NL Wonen

“Ontcijferd: Is de makelaarscourtage onderdeel van de kosten koper?”

Bij NL Wonen streven we ernaar om niet alleen uw vragen te beantwoorden, maar ook om u aan het denken te zetten. Een veelvoorkomende vraag die we ontvangen, is of de makelaarscourtage onderdeel uitmaakt van de kosten koper. Laten we dit eens helder uiteenzetten, want begrip leidt tot weloverwogen beslissingen.

NL Wonen: “Nee, de makelaarscourtage staat los van de kosten koper en moet apart worden voldaan. Zowel de kopende als de verkopende partij is de aankoop- dan wel de verkoopmakelaar een courtage schuldig voor bewezen diensten en beiden behoren niet tot de kosten koper.

Maar wat is courtage eigenlijk? Courtage is het bedrag dat de makelaar ontvangt voor de deskundige begeleiding tijdens de aankoop of verkoop van uw woning. Meestal wordt deze vergoeding betaald op het moment dat de koop of verkoop definitief wordt bekrachtigd, bij het tekenen van de papieren bij de notaris. De hoogte van de courtage kan variëren per makelaarskantoor, het kan een percentage van de totale koopsom zijn, een vast maandelijks bedrag, of een eenmalig vastgesteld bedrag. Voorkom verrassingen en informeer vooraf hoe uw makelaarskantoor de courtage berekent.

En dan hebben we de kosten koper. Als de courtage niet onder deze kosten valt, wat dan wel? Simpel gezegd zijn kosten koper alle uitgaven die voor rekening van de koper komen en door de overheid zijn vastgesteld. Dit omvat de overdrachtsbelasting (2% van de aankoopsom), kosten voor het afsluiten van de hypotheek (advieskosten, NHG-kosten en taxatiekosten), notariskosten (voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte), en de Kadasterinschrijving.”

Bij NL Wonen vinden we het belangrijk dat u volledig geïnformeerd bent. Begrijpen wat wel en niet onder de kosten koper valt, en hoe courtage wordt berekend, helpt u bij het nemen van weloverwogen stappen in het koop- of verkoopproces. Mocht u meer vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn hier om u te begeleiden in elke stap van uw woonreis.

Overdrachtsbelasting

Afspraak maken

Waar kunnen wij je mee helpen?

Wat is mijn huis waard?

Ontvang vrijblijvend een waarderapport van uw woning