De makelaar als poortwachter

Het is je wellicht opgevallen dat wij sinds kort veel vragen stellen. Dit komt doordat de overheid sinds 25 juli 2018 makelaars (eerder waren het vooral banken) de rol van poortwachter heeft gegeven. Voor jou en ons heeft dit de nodige veranderingen en verantwoordelijkheden meegebracht.

 

Waarom vragen wij wat we vragen?

Op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moeten wij al onze klanten identificeren en en die identiteit verifiëren, dus ook die van jou. Kortom: wij moeten weten met wie wij zaken doen.

Naast het identificeren en verifiëren brengen wij in kaart waar je woont, maar waarom? Dit alles heeft te maken met het feit dat er landen zijn met een verhoogd risico op witwassen en/of financiering van terrorisme. Daarom doen wij dus onderzoek naar waar je woont en leggen dit vast.

 

 

 

Waarom wordt er gevraagd naar de herkomst van gelden?

We zijn er dan nog niet, want hoe ga je de aankoop financieren? Waar komt het geld vandaan? Zo’n vraag zorgt wellicht voor onbegrip, maar helaas zijn wij het verplicht om te achterhalen wat de herkomst is van het geld waarmee je je aankoop gaat financieren. Waarom? Omdat we van de wetgever moeten vaststellen dat je met jouw aankoop geen geld wilt witwassen.

Als we dit in kaart hebben gebracht voldoen wij aan onze verplichting vanuit de Wwft om een cliëntenonderzoek te doen voordat wij een aan- of verkoop laten plaatsvinden.

 

MOT

Wij zijn ook verplicht een melding te doen bij de FIU (Financial Intelligence Unit) Nederland, als we een vermoeden hebben van een (voorgenomen) ongebruikelijke transactie. Bijvoorbeeld als we geen reële verklaring van je krijgen over de herkomst van de gelden.

Wij begrijpen dat het cliëntenonderzoek om privacygevoelige informatie vraagt, vanuit wet- en regelgeving is dit vastgelegd en makelaars moeten hieraan voldoen. Het verzoek om deze informatie is niet in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Heb je nog vragen? Dan kan je altijd contact met ons opnemen.

Aankoopbegeleiding

Je droomhuis staat te koop. Binnen jouw budget en helemaal in lijn met jouw woonwensen. Je hebt de woning misschien al bekeken en denkt zelfs aan een bod, maar hoe weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet? Je wilt graag een woning kopen in Den Bosch en omgeving, al zit je uiteraard niet te wachten op onaangename verrassingen.

Wij zijn jouw aankoopmakelaar
Schakel NL Wonen in als jouw aankoopmakelaar. We gaan met jou mee naar jouw toekomstige woning, stellen alle relevante vragen en beoordelen de staat van de woning. Ook maken we een goede inschatting van de waarde van jouw droomhuis. Wil je dat nog steeds kopen? Dan raadplegen wij eerst het Kadaster en relevante stukken. Zo komen we erachter waar jij als toekomstige bewoner op moet letten.

Tot en met de ondertekening
Dankzij zo’n stevige voorbereiding kunnen we namens jou doelgericht gaan bieden. Leidt dat aankoop van de woning, dan verzorgen we uiteraard ook de juridische afwikkeling. We nemen de koopakte door, begeleiden je bij de ondertekening ervan en controleren de documenten voor de overdracht. Ook gaan wij met je mee naar de notaris, wanneer je daar – na inspectie van de woning – de koopakte ondertekent.

Meer comfort en minder maandlasten
NL Wonen adviseert pro-actief op het gebied van duurzaamheid. Verkoop en aankoop van een huis zijn dé momenten om na te denken over een duurzame plus op een huis. Want naast een nieuwe keuken kun je nu ook direct comfort toevoegen. Er zijn nú aantrekkelijke mogelijkheden voor in de financiering. Zonder extra maandlasten. Je gevel isoleren doe je niet meer als je eenmaal in je nieuwe huis woont. En net een fikse verbouwing achter de rug hebt. Doe het dus nú. Bekijk hier de folder van het ‘Nu of Nooit’ project voor meer informatie.

Een woning kopen in Den Bosch en omgeving is een prachtige stap. Wij helpen je graag bij alles wat daarbij komt kijken. Vertrouw op onze ervaring en ga straks in jouw nieuwe huis zorgeloos van start.