Back to Blog

De foto’s die gemaakt worden van mijn te verkopen woning, zijn deze automatisch mijn eigendom?

Je laat je woning in de verkoop plaatsen, je ontvangt een stylingadvies en je woning ziet eruit om door een ringetje te halen. Klaar voor de afspraak met de fotograaf en videograaf! Er worden prachtige foto’s van jouw te verkopen woning gemaakt voor de verkooppresentatie. Voor de definitieve publicatie op het net stuurt de makelaar de foto’s in een brochure ter goedkeuring naar zijn/ haar opdrachtgever.

Uit enthousiasme plaats jij als eigenaar de gemaakte foto’s op social media en dan gaat het fout. Huh,…. hoezo dan, ik ben toch eigenaar van de woning en daarmee dan toch ook eigenaar van de foto’s die van mijn woning zijn gemaakt?

Dat is niet automatisch het geval. Indien jouw makelaar of een door hem ingeschakelde fotograaf foto’s voor je heeft gemaakt, is hier automatisch een auteursrecht op komen te rusten.

Voordat je de foto’s zou kunnen gebruiken, heb je dus eerst toestemming nodig van de makelaar of desbetreffende fotograaf. Ook als je bij intrekking van de opdracht een vergoeding hebt betaald voor deze foto’s.

Het betalen voor de gemaakte foto’s maakt jou als eigenaar van de woning niet eigenaar van de foto’s, de auteursrechten blijven namelijk ten alle tijden bij de fotograaf liggen. Wanneer je dus foto’s gebruikt op bijvoorbeeld social media is het dus ook gebruikelijk dat je de naam van de fotograaf hierbij vermeld.

Wil je echt zelf de rechten krijgen over de gemaakte foto’s dan moet dit schriftelijk verzocht worden aan de desbetreffende fotograaf. Waarna hij of zij jou weer schriftelijk toestemming zou kunnen geven.

Wil jij toch op jouw social media kanalen kenbaar maken dat jouw woning in de verkoop wordt geplaatst, deel dan het bericht van de verkopend makelaar, hiermee vermijd je ongemakkelijke situaties. Bron: NL Wonen

Back to Blog